Skaite-marias vantar och att färga med vejde. 

Hallå!

I senaste avsnittet pratade vi vantar, då nämndes skaite-marias vantar. De ser ut så här, de stickas med korta flottningar för att göra vanten varm. De har gått att köpa som material sats här.

 

Detta är vantar av Erika Falck

Som jag berättade så trillade jag över denna vant historia för att en lyssnare,  Gunnlög  hörde av sig och frågade om jag ville ha vejde. Hon är släkt med kaitw-maria och det var marias dotter som lärde gunnlög att sticka.

Vejde  är en växt som en kan färga textil med, det blir en blå nyans.  Växten ser ut som vilken grön växt som helst och det egentligen rätt sjukt att den kan ge blåa nyanser. cred till den som kom på detta. en delar på växten lixom bryter i delar genom att vrida. Tror att vi skördade vejden lite sent men bara att experimentera är guld värt.

 

om en är intresserad av färgning så rekommenderar jag denna Facebook grupp om du inte redan är med i den.

Receptet på färgningen lyder som följer.

Färga med vejde

Jag sår mina frön direkt i lucker jord i pallkragar,sedan när plantorna blivit större så gallrar jag dem till 10-15cm/planta.När bladen är stora plockar jag dem och färgar. Den kan skördas flera gånger under sommaren och det är i bladen som färgen finns. Bladen bör genast användas efter skörd eftersom förstadiet av  indigopigmentet lätt går förlorat om vejden inte hanteras rätt Andra året blommar vejden och ger frön, man kan färga på bladen andra året också,de innehåller lika mycket indigo som första skördens blad, eller mer indigo än första året,allt emot vad som står i alla böcker.

Läs igenom all text innan du börjar!

.

1 Blötlägg det tvättade garnet eller ullen i ljummet vatten för att det ska kunna dra till sig    färgen bättre.Garnet ska inte vara betat med något. Hemspunnen ull bör vara fettfri annars så släpper garnet mycket färg. Ha omknytningarna lösa kring härvorna.

 

2.Koka upp vatten i en kastrull så mycket så det kommer att täcka bladen

 

3.Skölj av bladen med kallt vatten (Behövs bara om de är jordiga) Dela bladen genom att vrida dem ett par gånger. Lägg bladen i ett stort kärl och häll på det heta vattnet. Lägg på lock och låt stå ca 40 min. Glykosiderna löser sig i vattnet och ger ett rött te

 

 1. Sila bort växtdelarna och ta vara på vätskan. Tillsätt ammoniak för att höja pH-värdet till 9- 10 Färgen blir nu grön. Häll vätskan av och an mellan två kärl ca 20 ggr för att blanda in syre. Färgen blir mer blågrön. Så här fås ett indigopigment som i sig inte är vattenlösligt utan sjunker till botten och efter det kan vätskan förvaras i slutna, luftfria kanistrar om man inte hinner färga samma dag

här hällde jag det fram och tillbaka i kärlen och det blev mörkt buteljgrönt. helt magiskt.

.5.Hetta upp färgbadet till 55-60 grader och tillsätt ca 5 gram natriumhydrosulfit /liter(eller remol) vätska försiktigt utan att vispa upp badet. Det är ett reduceringsämne som tar bort syre från badet.

 

 1. Låt stå ca 30 min så att det blir en gulgrön lösning,med en blåaktig hinna överst.

här blir skummet blått, så sjukt häftigt.

 1. Krama ur de blötlagda garnen och lägg försiktigt ner det i färgbadet. Garnet blir först gulgrönt, Låt garnet ligga 5-10 minuter beroende på nyansen blå man vill ha.

 

 1. Lyft upp garnet i luften och krama ur försiktigt. När det kommer i kontakt med luftens syre oxiderar pigmentet tillbaka till sin blåa indigoform. Skaka garnet i luften så att det luftas och blir alldeles blått. Låt det lufta till sig ca 30 min så att den blåa färgen blir intensivare. Så länge det finns gul färg i badet är det bara att fortsätta att göra efterbad utan att tillsätta något mer,plaska inte i badet i onödan då kommer det in syre och det är inte bra.

 

 1. Skölj garnet och tvätta med schampo eller annat tvättmedel ,ättika i sista badet,lufttorka.

 

 

så här ser det torra resultatet ut. garnet blev bara fläckvis blått men det gör mig ingenting. det var mycket spännande och jag rekommenderar det.

sitter någon inne med massa bra tips på att färga med vejde så dela gärna med er.

 

Ha en fin dag! // Josefine

 

 

Annonser

2 thoughts on “Skaite-marias vantar och att färga med vejde. 

 1. Erika Nordvall Falck f.d. Pavval

  Helt rätt, Ájtte museum säljer mina mönster på Skaite-Marias vantar! Liksom materialsats med natursvart garn (som hon använde) och den lilla boken om stickningen I fjällgården Skaite i Pärlälvens dalgång.
  Så kul att ni lyfte fram dem! ”Less is more”, de håller decennium efter decennium. Både bildligt och på riktigt ♡
  Hälsningar från Erika i Jokkmokk som ”upptäckte” och rekonstruerade dem

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s