Så här gör jag när jag steekar

Steeka!

Så här gjorde jag, Josefine när jag steekade siri. Första gången jag klippte och sydde i ett egenstickat plagg var det svinläskigt. Hyperventilerade typ. Nu är detta tredje gången,gick som på dans.

på siri la jag till 5 extra stek maskor, stickade maska 2 0ch 4 avigt så att det blir som ett dike att sy i. helt valfritt, finns nog många sätta att göra på. När jag flerfärgsstickat har jag inte gjort aviga maskor för då stickar jag maska 2 0ch 4 i olika färger hela tiden så då är det lätt att följa dom.

jag syr först zink-zack i diket sen syr jag raksöm. detta gör jag för att jag lärde mig det av saffrans mönstret. det är nog för att säkra sömmen ännu en gång. Detta är riktlinjer inget allsmäktigt, bara berättar hur jag gör. som sagt bara gjort stek 3 gånger innan så är ej proffs.

Jag gör även så att jag börjar alltid vid halsen och syr nedåt modden i båda riktningarna så att sömmen sys i samma riktning ifall det skulle dra sig. inte säkert det gör men OM.

 

Sen klipper jag, andas djupt och kom ihåg att maskorna löper nedåt inte åt sidan. Det finns typ ingen risk att det kommer repa upp sig. lägg gärna en tidning under så att du inte råkar klippa i baksidan.

 

 

 

Sen lägger jag ett band som är typ 1-1,3 cm brett över den maskinsydda kanten och syr fast bandet med kast stygn. förslagsvis med tråd som passar det garn du stickat i men inget måste. Jag vek kanten utåt mot själva plagget ej mot öppningen. även här syr jag förhand från halskant och nedåt. Nålar fast med knappnålar.

sen syr jag på knappar. sen virar jag tråden runt där jag sytt och trär igenom nål och tråd genom snurret för att fästa tråden. alternativ är att sy med tändsticka under för att  knappen ska komma upp lite.

sen försöker jag se glad ut och ta en bra bild, detta är en konst i sig. detta var den bästa av bilder som togs, är rätt nöjd.  Jag hävdar att fotografen är halvkass, fotografen hävdar att jag ej är fotogenic. vi blir ofta osams. det tar ca 5000 bilder för att få en bra. ha tålamod!

 

Det var nog allt, har du fler eller bättre tips på hur en steekar så berätta, vi är så nyfikna. en är ju aldrig färdiglärd.

Ha en fin fin dag och njut av augusti. önskar stickkontakt !

denna gång Josefine

14 tankar på “Så här gör jag när jag steekar

 1. Ragnhild Ericsson

  Vanja Blix-Langerud som är en norsk koftdesigner har utgett en fantadtisk guide på steeking både av knappkanter, ärmhål och halskanter. Tror Den heter ”Steeking for dummies”. Den är på norska, men med väldigt bra illustrerande foton. Den har jag använt en del gånger. Jättebra!

  Gilla

  Svara
 2. Pingback: shownotes avsnitt 17 | Stickkontakt

 3. Pingback: Steekning i glansiga garner och ärmsteek | Stickkontakt

 4. Anna

  Kan man bara sticka koftan som enligt instruktioner (alltså som det står fast alla aviga varv blir räta istället) eller justerar du mönster på något annat sätt för att kunna sticka runt runt?
  Har siri som nästa projekt och vill gärna slippa aviga varv!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. josefinastblog Inläggets författare

   hallå!
   justerar ingenting utan byter ut aviga varv mot räta. MEN lägger till 5 maskor för att kunna klippa upp.
   1r 1a 1r 1a 1r maska. och sen klipper jag i de aviga.
   lycka till och hör av dej vid fler frågor

   Gilla

   Svara
 5. Matilda

  Hej! Tänkte själv sticka en Siri och steeka den, jag undrar hur du gör flarparna på vardera sida om där du klipper? Och vad fyller dom för funktion?

  Gilla

  Svara
  1. josefinastblog Inläggets författare

   Flärparna? Klipper så nära sömmen som möjligt. Sen döljer jag sömmen under ett knappband som jag syr dit. Är detta svaret på din fråga? Skriv till oss på insta eller facebook så kan jag skicka bilder ❤️ stort lycka till!

   Gilla

   Svara
 6. Petra Ivanov Samryd

  Hej,
  Undrar om ni stickat på knapp- och knapphålskanten på varsin sida om ”diket”/stek maskorna i efterhand eller hur har ni gjort?

  Vänligen,
  Petra

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s